Nostalgische Kermis | ITB Entertainment Group BV 073-6440773 | 020-4970391

Nostalgische Kermis


BOOTJESMOLEN
Deze Bootjesmolen werd vroeger gemaakt in Laren, vlak bij Antwerpen (België). Dat was in de jaren 30 vanwaar hij ook een aantal jaren gereisd heeft en in de vijftiger jaren naar Nederland is gekomen. De eerste Nederlandse kermis was in Putten. Deze bootjesmolen heeft 4 golven, waardoor het lijkt of de kinderen op zee zitten, met twaalf verschillende bootjes die ieder een eigen ervaring geven aan de kinderen. Die kunnen dan lekker hun fantasie kwijt in deze fraaie nostalgische bootjesmolen. 

CARROUSEL
De Carrousel is gebouwd in Gent (België) voor een meisje van 12 jaar. Haar moeder deed het acht jaar later, op haar trouwdag, cadeau. In 1970 ging de Carrousel over in Nederlandse handen. 

Hij is uit 1000 stukjes vervaardigd. Met een diameter van 6,75 meter is het de kleinste draaimolen die ooit door dit bedrijf is gemaakt. De figuren waarop de kinderen een ritje kunnen maken, staan uitstekend in verhouding tot de schaal van dit museumstuk. Het zijn originele, door De Vos, met de handgemaakte figuurtjes, zoals de bijzondere olifant met een negertje als leidsman.
Deze draaimolen is één van de verkozen draaimolens van “The International Year of the Carrousel 2000″ in de Efteling.

KOP VAN JUT
Deze zeer oude attractie is ontstaan in het begin van de negentiende eeuw. In Den Haag woonde een zeer rijke familie, de vrouw bezat een vermogen aan juwelen. Deze familie had ook een dienstmeid aan het werk die verkering had met een zekeren Jut. Deze mijnheer Jut wilde de juwelen van de familie stelen, wat ook gebeurde, en hij ging er samen met de dienstmeid vandoor. Ze vluchten naar het buitenland. Eerst naar Engeland, toen Australië en later naar Frankrijk. Na een aantal jaren van vluchten kwamen ze terug in Nederland waar Jut al snel werd gearresteerd én onthoofd. Waarnaar deze attractie is vernoemd en dus de mensen op het hoofd van Jut konden slaan. Een zeer triest verhaal, maar het moet echt gebeurd zijn

NOSTALGISCHE WOONWAGEN
Deze kleine woonwagen werd gebouwd in Drente en werd in 1904 gemaakt voor 4 personen. Hij werd voortbewogen met een paard zoals ook de pakwagens vroeger werden voortbewogen. In 1919 werd de woonwagenwet veranderd en moesten de woonwagens minstens 2,25 m. breed, 2,25 m. hoog en 4,5 m. lang zijn. In het woonwagentje zit een bedstede voor 4 personen en een kolenkachel waarop men ook kookte.
Ook heeft het woonwagentje een kookkoek. Dat is een verhoging in het dak waarin vaak een paar raampjes zaten. Aan de buitenkant van deze woonwagen zitten de rongen. Dat deed men om aan de binnenzijde een gladde wand te verkrijgen en zodoende ook wat ruimte te besparen. Ook is de woonwagen versierd met allerlei mooie beschilderingen, zowel van binnen als van buiten. 

SCHIETTENT
In één van de eerste schiettenten op de kermis werd er geschoten op een lampje. De bedoeling was om het vlammetje uit te schieten door de wind uit de buks. Later, rond 1969 komen er beweegbare figuren van ijzer. Zo had je een beer die, als je die raakte, omviel. Je had ook poppen met roosjes er op waarvan de rozenhek is afgeleid.
Pas later is het prijsschieten gekomen. Schietvermaak! Diegene met een vaste hand en een goed oog is de winnaar.

ZWANENMOLEN
De nostalgische Zwanenmolen uit 1928 is zeer uniek door zijn Art-deco-stijl beschilderingen die in die tijd bijna nergens gezien werden. Ook de twee prachtig uit hout gesneden zwanen zijn zeer uniek.
Deze molen werd in 1928 gebouwd in Nederland. Het is tot nu toe nog steeds een gezellige familieattractie. 

ORGEL
Dit orgel is gebouwd in 1925 voor de paardencarrousel waar het 50 jaar heeft gestaan en later 20 jaar niet gebruikt werd. Dit orgel werd in 1928 verbouwd door Carl Frei en er werden door hem 4 kisten met boeken muziek gemaakt. Deze boeken zijn nog steeds aanwezig. Het orgel is een 52-toets Carl Frei Gamma. Het enige orgel zonder tongfluiten Dit werd gedaan omdat de familie Galjaard veel aan de zee stonden met hun carousel, aan tongfluiten is veel koper verwerkt en dat slaat aan van het zeewater.

VLIEGBOMSPEL
Eén van de gezelschapspellen van rond 1920. Dit spelletje heeft acht vliegtuigjes met bommetjes er onder. Ieder vliegtuig heeft zijn eigen nummer en zo ook de kandidaten die meespelen. Het nummer van het vliegtuigje komt overeen met de speler. iedere speler heeft een vak waar een papier ligt met nummers die oplopen van 0 tot 380, waar de bommetjes op vallen als de spelers op het knopje drukken. Wie het hoogste scoort heeft gewonnen. 

SNOEPKRAAM
De nostalgische Nougatkraam heeft al een paar generaties gekend op de Nederlandse kermis. Het is ook een kraan van fors formaat, hij is namelijk 13 meter lang, vol met lekkers. Een prachtige kraam van die tijd die dan vol hangt met mooie kristallen lampen en bekleed is met rood fluweel doek. De kraam moet helemaal van de grond af worden opgebouwd. Zo moet ook elke kermis al het snoep uit- en ingepakt worden, dit moet met veel beleid worden gedaan om het de volgende keer weer netjes te kunnen verkopen

PAARDENMOLEN
De paardenmolen dateert uit 1830 en is oorspronkelijk een Hubner molen. De molen meet 9,5 meter in doorsnee. In deze draaimolen staat een kermisorgel, gebouwd door de Gebr. Richter uit Düsseldorf. De molen heeft 2 authentieke schuiten/ gondels, 2 tollen en 2 koetsen die ook allemaal bewegen. Daarnaast zijn er 12 mechanisch bewegende paarden. In de binnenring bevindt zich een verhoogde vloer met zitbanken voor de mensen die een ritje maken in de molen. De schuiten en koetsen zijn voorzien van prachtig schilderwerk. De molen is bovenaan ook versierd met unieke beschilderingen.

RUPSBAAN
De Nostalgische Rupsbaan `Le Papillon` is in 1936 gebouwd in België. Zoals de molen in de jaren ’60 en ’70 heeft gereisd.
Le Papillon heeft 20 prachtige bakken met allemaal artiesten uit de goede oude tij van de Rock ‘n Roll. Tijdens het draaien kan er geprobeerd worden een pluim van de bal af te pakken waardoor men een gratis ritje kan winnen. Na een aantal rondjes gaat de kap er over en dan, zoals het vroeger ging, gaven jonge verliefde stelletjes elkaar een kus, zoals veel ouderen nu nog vertellen.

SNOEPKRAAM
Deze mooie nostalgische snoepkraam is rond 1932 gebouwd te Beugenhout. Toen deze wagen gebouwd werd, werden er couciean wielen onder gemaakt (dit zijn wielen van ijzer met een laag rubber er omheen). Die zijn in latere jaren vervangen door gewone banden. De mooi geslepen spiegels zijn speciaal voor deze wagen vervaardigd.

Vroeger werd de nougat zelf gemaakt in de kraam. Er zitten dan ook in de kraam nog een aantal speciale spijkers om de nougat aan te slaan. En dan, lekker smullen maar!!

TUNNELBAAN
De tunnelbaan dateert uit 1921 en heeft een doorsnede van 12,5 meter. Deze baan is oorspronkelijk gebouwd voor een circusdirecteur uit Duitsland. De tunnelbaan heeft 20 houten banken en biedt plaats aan ca. 60 personen.

DE LUCHTSCHOMMEL
De Luchtschommel is gebouwd in 1936 door de firma Friedrich Hein in Neustadt an Orla, Duitsland. Die was van oorsprong bouwer van carrouselpaarden en andere houtsnijwerken. Het is een open schommel voor groot en klein met 8 bootjes er aan. De enorm mooie kassa die er voor staat lijkt op de achterzijde van een V.O.C.-schip met prachtig houtsnijwerk. Verder is de schommel helemaal versierd met mooie beschilderingen. Het vergt veel onderhoud, geduld en liefde voor het vak om de schommel in goede staat en in ere te houden.